סרטן הלבלב מהווה כ-2% ממקרי הסרטן בישראל. מדובר באחת ממחלות הסרטן הקטלניות ביותר שיש (אחרי מחלות כמו סרטן הראות, סרטן הכבד וסרטן הקיבה) שכן זוהי מחלה שמתקדמת במהירות. נוסף על כך, תסמיני המחלה אינם ספציפיים לסרטן הלבלב, ולעתים קרובות מופיעים רק לאחר שהמחלה כבר בשלב מתקדם, על כן קשה לאבחן אותה בזמן.
מהו תפקיד הלבלב?
הלבלב (Pancreas) שייך לאברי מערכת העיכול, נחשב לאחד האברים החיוניים ביותר ונמצא בחלקה העליון של הבטן.
אורכו של הלבלב כ-15 ס"מ והוא בעל 3 חלקים: ראש, גוף וזנב. ללבלב יש שני תפקידים עיקריים: ייצור ההורמון אינסולין שתפקידו להחדיר ולאחסן את הסוכר (אנרגיה) שנספג בדם, ואת ההורמון גלוקגון שתפקידו לווסת את רמת הסוכר בדם, וכן לייצר מיצי עיכול שמסייעים לגוף לעכל חלבונים ושומנים.
מהם הגורמים לסרטן הלבלב?
גורמי המחלה אינם ידועים, וגם זה מקשה על הטיפול בסרטן הלבלב, אך ישנם כמה גורמי סיכון ודאיים, בהם:
- עישון
- סוכרת
- השמנת יתר
- גיל – מחלה אופיינית בבני 50+
- דלקת כרונית של הלבלב
כיצד מאבחנים את סרטן הלבלב?
אמנם, כאמור, התסמינים אינם ספציפיים רק לסרטן הלבלב, אולם ישנם כמה סימנים שכדאי להיות ערניים לגביהם:
- צהבת בעור ובלחמית העין
- ירידה משמעותית במשקל
- כאבי בטן, בחילות והפרעות עיכול
- צואה בצבע בהיר
- שתן בצבע כהה
אבחון המחלה חיוני כדי לקבוע את הטיפול בסרטן הלבלב. בשלב הראשון, ההמלצה היא לבצע בדיקת דם במטרה לזהות בדם סמנים לסרטן, ובמיוחד סמן שנקרא CA 19-9 . בשלב השני יש צורך בביצוע סריקת CT או MRI של הלבלב. השלב הסופי של האבחון הוא בנטילת דגימה (ביופסיה) של רקמה מן הלבלב.
בדיקות אלה מאפשרות לקבוע מהו המיקום המדויק של הגידול ומהו שלב המחלה, שאף הוא חיוני ביותר לקביעת הטיפול בסרטן הלבלב. למחלה ישנם 4 שלבים:
שלב ראשון: זה השלב המוקדם ביותר, בו הגידול נמצא בלבלב בלבד.
שלב שני: הגידול עבר לאיברים סמוכים ללבלב אך עדיין לא חדר לכלי הדם.
שלב שלישי: הגידול התפשט לבלוטות הלימפה הסמוכות.
שלב רביעי: התפשטות של גרורות באברים שרחוקים מהלבלב.
חשוב מאוד לזהות בוודאות מיקום הגידול: גידול בראש הלבלב עלול לגרום לחסימה של דרכי המרה. גידול זה קל יותר לזיהוי, שכן תופעת הלוואי הבולטת שלו היא צהבת בלחמית העין. אם הגידול נמצא בגוף הלבלב או בזנב הלבלב הדבר מקשה על אבחון מוקדם.
מהם סוגי הטיפול בסרטן הלבלב?
הטיפול היעיל ביותר בסרטן הלבלב הוא ניתוחי (כירורגי). סוג הניתוח יבוצע על פי קביעת המיקום של הגידול. ישנם שני סוגי ניתוח עיקריים:
כריתת ראש הלבלב: בניתוח זה מבצעים הסרה של ראש הלבלב, ושל התריסריון, כיס המרה, דרכי המרה, וחלקים מסוימים מן הקיבה ומן המעי הדק.
בהמשך, לאחר הסרת האברים, מבצעים חיבור בין הלבלב, צינור המרה והקיבה למעי הדק על מנת שמערכת העיכול תוכל להמשיך ולתפקד.
כריתת זנב הלבלב: בניתוח זה מבצעים הסרה של גוף הלבלב, זנב הלבלב והטחול.
במקרים מסוימים לפני ביצוע הניתוח נהוג לבצע ניתוח מקדים, בלפרוסקופיה (זעיר פולשני) על מנת לאבחן האם קיים פיזור בחלל הצפק. הניתוח עצמו מבוצע בשיטה קונבנציונלית, כלומר מדובר בניתוח גדול, הכולל פתיחה של הבטן. ישנם גם גישות זעיר פולשניות כמו לפרוסקופיה או ניתוח באמצעות רובוטיקה. שני סוגי הניתוח המתקדמים מאפשרים החלמה יותר מהירה של המטופלים.
לאחר ההחלמה מן הניתוח ההחלטה על המשך הטיפול בסרטן הלבלב והאם יש צורך בטיפול כימותרפי תתקבל על סמך חוות דעתו של אונקולוג מומחה, בהתאם למצב.